418 W25

HOW TO TURN A Sliver ADDITION INTO THE BRANDING OF A 80 units DEVELOPMENT

Location: Chelsea, New York City   Project Size: 9 Stories, 112,000 SF, 80 Units   Project Type: Adaptive Reuse, New Addition and Interiors

Client: RAL Companies & Affiliates, LLC   Consultants: CDA, Cangelosi Design Architecture  Status: Proposal

 



418 W25

The project includes the restoration and conversion of a massive masonry nine-storey masonry printing building into 72 apartments, the building is augmented by a new addition housing the lobby, amenity spaces and nine apartments.
The 20’ wide tower stands as a 120’ tall beacon of light, leaning against the old massive printing house historical structure. The sculpted tri-dimensional glass wall morphs from curtain to window wall, the progressive movement of the glass wall away from the street uncovers balconies cantilevered towards the Highline.
The lobby entrance and  Zen-garden occupy the ground floor of the new addition, the extensive structural elements penetrating the lobby have been incorporated in the design, like abstract sculptures wrapped in colored resin and lighting.
On the roof the wood deck is divided in two areas by a planted field of native grasses found on the Highline. The west “Day Deck” is animated by umbrellas, lounge chairs and cooled by outdoor showers. The east “Night Deck” is furnished with an outdoor bar, picnic tables, an outdoor grille and a fountain which doubles as a beverage cooler. The deck area is surrounded by a running track, at once functional and voyeuristic.
 The project scope changed at the end of the design and the tall tower became the Loft 25 branding image.